Boekpresentatie Oude kaarten lezen

Oude kaarten lezen: handboek voor historische cartografie van Bram Vannieuwenhuyze, Marissa Griffioen en Anne-Rieke van Schaik maakt de lezer wegwijs in de fascinerende maar complexe wereld van oude kaarten en historische cartografie. Sprekende voorbeelden lichten de belangrijkste onderdelen en facetten van oude kaarten toe en laten zien hoe je inhoud en achtergronden kunt doorgronden. Het boek helpt een breed publiek van verzamelaars en liefhebbers tot onderzoekers en studenten bij de interpretatie van oude kaarten en spoort aan om zelf met het materiaal aan de slag te gaan.

Het boek wordt gepresenteerd op woensdagavond 27 september in Amsterdam en op 10 oktober in Brussel. U bent van harte uitgenodigd, zie de uitnodigingen hieronder voor meer informatie en aanmelding.

Geef Caert-Thresoor cadeau!

Leest u Caert-Thresoor met veel plezier? En zou u het tijdschrift vol interessante bijdragen over de geschiedenis van de kartografie graag willen delen met anderen? Dat kan! Voor slechts 30 euro geeft u een jaarabonnement (4 nummers) cadeau, bijvoorbeeld aan uw vrienden, kennissen of familieleden.

Hoe werkt het?
Het eerste nummer wordt naar uzelf opgestuurd, zodat u deze persoonlijk kunt overhandigen als cadeau. De overige drie nummers verschijnen automatisch bij de ontvanger van uw cadeau in de bus. Na een jaar loopt het abonnement automatisch af.

Aanvragen
Een cadeau abonnement aanvragen kan via administratie@caert-thresoor.nl onder vermelding van naam en adres van uzelf, naam en adres van degene aan wie u het abonnement schenkt en de uiterste datum waarop u het geschenknummer wilt ontvangen (houd er rekening mee dat u de mail minstens twee weken voor die datum stuurt).

Vraag cadeau abonnement aan

Studiemiddag Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie en pensionering Peter van der Krogt op 24 juni

Na twee jaar stilstand in verband met de coronamaatregelen is het nu weer mogelijk elkaar te ontmoeten en persoonlijk te spreken zonder beperkende maatregelen. De werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie is weer opgestart en heeft een bijzondere aanleiding gevonden om een bijeenkomst te organiseren.

Het eerste uur zal worden gevuld door een drietal sprekers en na de pauze zal aandacht worden besteed aan het feit dat Peter van der Krogt deze zomer met pensioen gaat. Het Allard Pierson en de Stichting Explokart hebben ons verzocht dit in de agenda op te nemen. Dus het tweede deel van de middag zal door hen verzorgd worden.

De middag zal worden gehouden op 24 juni 2022 in de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam, waar uitstekende technische voorzieningen zijn voor beeld en geluid. Deze locatie is ook gekozen, omdat wij veel bezoekers verwachten.

Programma
13.30 Inloop met koffie en thee
14.00 Welkom door de voorzitter van de Werkgroep
14.10 Marco van Egmond, conservator kaarten, atlassen en gedrukte werken, Universiteit Utrecht: Covens’ globes: nieuwe perspectieven in de geschiedenis van de Nederlandse globeproductie?
14.30 Sjoerd de Meer, Conservator Maritiem Museum Rotterdam: De Wieder-Engelbrecht IATO atlas
14.50 Gijs Boink, Collectiebeheer kaarten en tekeningen Nationaal Archief Den Haag: Dwarsliggers in de Krakeelpolder. Cartografische voetnoten bij de aanleg van de spoorlijn langs Delft
15.10 Korte pauze

Programma in het kader van de pensionering van Peter van der Krogt
15.30 Openingswoord door Stijn van Rossem van Allard Pierson en Reinder Storm namens de onderzoeksgroep Explokart, ingeleid door Paula van Gestel
De invulling van dit programma zal ter plaatse worden aangekondigd
16.30 Afsluiting met een receptie met een hapje en een drankje

Aanmelden
U kunt zich tot 20 juni aanmelden via Marissa Griffioen, wetenschappelijk medewerker van de leerstoel Historische Cartografie, via m.t.griffioen@uva.nl
De bijeenkomst zal waarschijnlijk ook via een live verbinding te volgen zijn. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden via bovenstaand mailadres.

Adres
Oudemanhuispoort, collegezaal D0.09 (begane grond)
Oudemanhuispoort 4-61012 CN Amsterdam
https://www.uva.nl/locaties/binnenstad/oudemanhuispoort.html

Aanmelden

Lezing: Georefereren: een innovatieve update voor oude kaarten

De Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en Centre for Digital Humanities organiseren op 19 april in het Living Lab Digital Humanities in Utrecht een bijeenkomst. Conservator Marco van Egmond laat in deze “Showcase Georefereren: een innovatieve update voor oude kaarten” een aantal fraaie toepassingen van georefereren zien, aan de hand van praktische voorbeelden.

Zie de website voor meer informatie en aanmelding.

Lees verder

Nieuwsbrief Studiekring Historische Cartografie

De website van de Studiekring Historische Cartografie bevat informatie voor liefhebbers over historische kaarten, zoals tips over nieuwe boeken, tentoonstellingen, evenementen en websites. Maandelijks verschijnt ook een nieuwsbrief voor geïnteresseerden waarin nieuws op het gebied van historische cartografie zal worden gedeeld.

Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via de website.

Lees verder

Paul Mijksenaar Award voor befaamde Nederlandse atlas

De vijfde Paul Mijksenaar Award is op 18 november 2021 uitgereikt aan Noordhoff Atlasproducties voor de complete serie Bosatlassen.

Paul Mijksenaar overhandigde, na een introductie van Madeleine van Lennep (BNO) en een vlammend essay van Kees van Kooten, de prijs aan Peter Vroege (uitgever Bosatlassen bij Noordhoff).

Lees verder over de uitreiking Bekijk hier de opnames

Online lezing: Hoe kaartenmakers de wereld in beeld brachten

Maandag 15 februari 2021, 20.00u – 21.30u

Hoe kaartenmakers de wereld in beeld brachten

Historisch cartograaf dr. Marco van Egmond over het vakmanschap en de gebreken van de kaartenmakers van vroeger.

Ze moesten het doen zonder geavanceerde satellieten, laserapparatuur en camera’s. En toch wisten Vespucci en Barentsz ons beeld van de wereld ingrijpend te veranderen. Hoe deden ze dat? Historisch cartograaf dr. Marco van Egmond (UU) over het vakmanschap en de gebreken van de kaartenmakers van vroeger. In samenwerking met het Anatomiegebouw.

Het event is online te volgen via het YouTubekanaal van Studium Generale Utrecht, daar begint op maandag 15 februari om 20.00 de livestream waar je ook je vragen, opmerkingen en ideeën kan delen. Kun je echter nu al een goede vraag bedenken over de kaartenmakers van weleer? Of weet jijzelf een mooi historisch voorbeeld van kaarten die fouten hadden met grote gevolgen? Stuur die dan snel op naar info@sg.uu.nl en draag bij aan het gesprek!

Locatie: online te volgen via de YouTube livestream
Voertaal: Nederlands
Entree: Gratis
Aanmelden: Niet nodig

Link naar de lezing

Tentoonstelling De atlas van Blaeu. Een wereldboek.

Van 18 januari t/m 12 april 2020
Huis van het boek, Den Haag

Huis van het boek toont de Atlas Maior van Blaeu. Van 18 januari t/m 12 april 2020 organiseert Huis van het boek de tentoonstelling ‘De atlas van Blaeu: een wereldboek’. Hierin is plaats voor zes delen van de beroemde 350 jaar oude Atlas Maior. Halverwege de tentoonstelling, begin maart, legt de conservator de zes delen open op andere kaarten. De atlas is een van de absolute topstukken van Huis van het boek en het hoogtepunt van de Nederlandse zeventiende-eeuwse boekdrukkunst. De ‘Grote Atlas’, uitgegeven tussen 1662 en 1665, staat bekend als de mooiste atlas die ooit gemaakt is. Het Huis van het boek-exemplaar is uitzonderlijk mooi omdat alle kaarten zijn ‘afgezet’ (ingekleurd) door de Amsterdamse meester-afzetter Dirck Jansz. van Santen. De atlas komt uit het bezit van de Utrechtse hoogleraar Hadrianus Relandus (1676-1718). Baron Willem van Westreenen, de stichter van het museum, verwierf de atlas op de veiling van de Meerman-bibliotheek in 1824.

Link naar de website