Online lezing: Hoe kaartenmakers de wereld in beeld brachten

Maandag 15 februari 2021, 20.00u – 21.30u

Hoe kaartenmakers de wereld in beeld brachten

Historisch cartograaf dr. Marco van Egmond over het vakmanschap en de gebreken van de kaartenmakers van vroeger.

Ze moesten het doen zonder geavanceerde satellieten, laserapparatuur en camera’s. En toch wisten Vespucci en Barentsz ons beeld van de wereld ingrijpend te veranderen. Hoe deden ze dat? Historisch cartograaf dr. Marco van Egmond (UU) over het vakmanschap en de gebreken van de kaartenmakers van vroeger. In samenwerking met het Anatomiegebouw.

Het event is online te volgen via het YouTubekanaal van Studium Generale Utrecht, daar begint op maandag 15 februari om 20.00 de livestream waar je ook je vragen, opmerkingen en ideeën kan delen. Kun je echter nu al een goede vraag bedenken over de kaartenmakers van weleer? Of weet jijzelf een mooi historisch voorbeeld van kaarten die fouten hadden met grote gevolgen? Stuur die dan snel op naar info@sg.uu.nl en draag bij aan het gesprek!

Locatie: online te volgen via de YouTube livestream
Voertaal: Nederlands
Entree: Gratis
Aanmelden: Niet nodig

Link naar de lezing

Tentoonstelling De atlas van Blaeu. Een wereldboek.

Van 18 januari t/m 12 april 2020
Huis van het boek, Den Haag

Huis van het boek toont de Atlas Maior van Blaeu. Van 18 januari t/m 12 april 2020 organiseert Huis van het boek de tentoonstelling ‘De atlas van Blaeu: een wereldboek’. Hierin is plaats voor zes delen van de beroemde 350 jaar oude Atlas Maior. Halverwege de tentoonstelling, begin maart, legt de conservator de zes delen open op andere kaarten. De atlas is een van de absolute topstukken van Huis van het boek en het hoogtepunt van de Nederlandse zeventiende-eeuwse boekdrukkunst. De ‘Grote Atlas’, uitgegeven tussen 1662 en 1665, staat bekend als de mooiste atlas die ooit gemaakt is. Het Huis van het boek-exemplaar is uitzonderlijk mooi omdat alle kaarten zijn ‘afgezet’ (ingekleurd) door de Amsterdamse meester-afzetter Dirck Jansz. van Santen. De atlas komt uit het bezit van de Utrechtse hoogleraar Hadrianus Relandus (1676-1718). Baron Willem van Westreenen, de stichter van het museum, verwierf de atlas op de veiling van de Meerman-bibliotheek in 1824.

Link naar de website