Studiemiddag Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie en pensionering Peter van der Krogt op 24 juni

Na twee jaar stilstand in verband met de coronamaatregelen is het nu weer mogelijk elkaar te ontmoeten en persoonlijk te spreken zonder beperkende maatregelen. De werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie is weer opgestart en heeft een bijzondere aanleiding gevonden om een bijeenkomst te organiseren.

Het eerste uur zal worden gevuld door een drietal sprekers en na de pauze zal aandacht worden besteed aan het feit dat Peter van der Krogt deze zomer met pensioen gaat. Het Allard Pierson en de Stichting Explokart hebben ons verzocht dit in de agenda op te nemen. Dus het tweede deel van de middag zal door hen verzorgd worden.

De middag zal worden gehouden op 24 juni 2022 in de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam, waar uitstekende technische voorzieningen zijn voor beeld en geluid. Deze locatie is ook gekozen, omdat wij veel bezoekers verwachten.

Programma
13.30 Inloop met koffie en thee
14.00 Welkom door de voorzitter van de Werkgroep
14.10 Marco van Egmond, conservator kaarten, atlassen en gedrukte werken, Universiteit Utrecht: Covens’ globes: nieuwe perspectieven in de geschiedenis van de Nederlandse globeproductie?
14.30 Sjoerd de Meer, Conservator Maritiem Museum Rotterdam: De Wieder-Engelbrecht IATO atlas
14.50 Gijs Boink, Collectiebeheer kaarten en tekeningen Nationaal Archief Den Haag: Dwarsliggers in de Krakeelpolder. Cartografische voetnoten bij de aanleg van de spoorlijn langs Delft
15.10 Korte pauze

Programma in het kader van de pensionering van Peter van der Krogt
15.30 Openingswoord door Stijn van Rossem van Allard Pierson en Reinder Storm namens de onderzoeksgroep Explokart, ingeleid door Paula van Gestel
De invulling van dit programma zal ter plaatse worden aangekondigd
16.30 Afsluiting met een receptie met een hapje en een drankje

Aanmelden
U kunt zich tot 20 juni aanmelden via Marissa Griffioen, wetenschappelijk medewerker van de leerstoel Historische Cartografie, via m.t.griffioen@uva.nl
De bijeenkomst zal waarschijnlijk ook via een live verbinding te volgen zijn. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden via bovenstaand mailadres.

Adres
Oudemanhuispoort, collegezaal D0.09 (begane grond)
Oudemanhuispoort 4-61012 CN Amsterdam
https://www.uva.nl/locaties/binnenstad/oudemanhuispoort.html

Aanmelden
Wilt u de gegevens actualiseren?