In de laatste jaargang van het Kartografisch Tijdschrift heeft Hans Ferwerda een overzicht gegeven van het werk aan de General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO), het in 1903 gestarte en thans door de International Hydrographic Organization (IHO) gerunde project om de oceanen systematisch te karteren. Behalve de organisatie en de techniek van de diepzeelodingen heeft hij daarbij ook de Nederlandse participatie in dat project van de 1920er jaren tot 1992 aangestipt. Deze bijdrage wil die wat betreft de Oost-Indische wateren nader invullen.
Diepzee-onderzoek betreft niet alleen verbetering van de kennis van het reliëf van de zeebodem, al gaat het in de kartografie primair daarom; het gaat natuurlijk ook over de flora en fauna en de eigenschappen van het zeewater zoals zoutgehalte, temperatuur en stromingen, maar daar zal dit artikel niet op in gaan. Het beperkt zich tot de dieptemetingen en het gebruik van isobathen (lijnen van gelijke diepte) om het zeebodem-reliëf te karakteriseren.
Lees het volledige artikel in het nieuwe gedrukte nummer van Caert-Thresoor.
Vergelijking van de omgeving van de Bandazee op de kaart gebaseerd op de Sibogaexpeditie (Tydeman), boven, en op de Snellius-expeditie (Van Riel) onder.
DR. F.J. ORMELING is emeritus hoogleraar kartografie en lid van de Explokart onderzoeksgroep, Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam.
Caert-Thresoor verschijnt 4 keer per jaar op papier. De redactie plaatst de inmiddels verschenen afleveringen met een vertraging van 3 jaar op de website.